Hevosen rivin hoito

Hevosen rivin hoito

Kaikki hevosihmiset tietävät mitä haasteita vuodenaikojen vaihtelu tuo tullessaan: kurakelit ja rivin hevoselle.

Rivi (eng. mud fever) eli vuohistulehdus, alkaa usein vuohiskuopasta ja huomaamattomasti kiipeää ylöspäin. Tulehtuneita haavoja kutsutaan riviksi. Jos se pääsee oikein pahaksi, se voi aiheuttaa turvotusta ja imusuonitulehdusta. Rivi hevosella on hankalassa paikassa, koska alue liikkuu jatkuvasti ja se voi olla myös kivulias.

Sateet ja kosteus mahdollistavat rivin syntymisen hevosilla. Suomessa tarhoja on valitettavan mahdoton pitää kuivana ympäri vuoden. Olisikin suositeltavaa välttämään jalkojen tarpeetonta pesua ja vain harjata varovasti kura pois. Jos riviä on jo syntynyt, silloin on tarpeen pestä ja kuivata jalat huolellisesti päivittäin. Rupia ei saa repiä irti, ja kuivaus tulee tehdä hellävaroen painelemalla. Rivin hoitoon ehdottoman paras apu ovat lampaanvillapatjat. Muita rasvoja ei tarvita, kun villan sisältämä lanoliini hoitaa ihoa ja vie ruvet mennessään. Villa sitoo kosteutta, joten jalat säilyvät varmasti kuivana koko yön. Villa on antiseptista, ja se estää tulehdusta. VILLAgen villapatjoilla on hoidettu riviä ja vuohistulehdusksia hyvin tuloksin.

Villaa kannattaa käyttää myös ennaltaehkäisevästi, koska se vahvistaa ihoa. Varsinkin hevoset, joilla on vaaleat sukkajalat, ovat alttiimpia riville. Ja jos hevosellasi on ollut riviä, sillä on suurempi todennäköisyys saada se uudelleen. Jos tilanne pääsee pahaksi ja hevonen kärsii rivistä, keskustele eläinlääkärisi kanssa.

Prevention – best cure.

Hevosen rivi ennen ja jälkeen hoidon 

Takaisin blogiin